Anders Granlund, mera känd som Andrew Russel, föddes i Bäsna 25 september 1895. Föräldrarna hette Per och Kerstin och syskonen Anna, Kerstin och Johannes.

Familjen Granlund i början av 1900-talet.
Anders fick sitt första dragspel, ett enradigt, när han var 10 år och efter en tid fick han börja spela med sina föräldrar och syskon, alla musikaliska. Vid 13 års ålder spelade han på danstillställningar och vid bröllop och han fick gå fram och tillbaka till spelningarna. Arvodet var 4 kronor per kväll.

Ut i vida världen.
Anders längtade ut i världen och 1913 när han var 17 år emigrerade han till Amerika. Han fick sitt första arbete på en järnverkstad och sedan vid ett gasbolag. Efter en tid träffade han en landsman, “Olle i Skratthult”, som reste omkring med ett teatersällskap. Där fick han anställning och här började hans artistliv i Amerika.

I Amerika turnerade Anders, eller Andrew som han kallades, med Ragnar Sundquist, Carl och Erik Gylling med flera. De besökte bland annat New York, Chicago, St. Paul och Oklahoma. Anders spelade knappdragspel men i Amerika kom han i kontakt med Pietro Deiro, en italiensk dragspelare, och av honom lärde han sig spela pianodragspel. Stycket “Pietro’s Return” blev en av Anders favoriter.

Tillbaka i Sverige
Anders återvände till Sverige 1921 i samband med sin fars 50-årsdag. Här började han turnera med Oscar och Ragnar Sundquist. Oscar tyckte att Anders borde ha ett mer publikdragande artistnamn efter succéåren i Amerika och kallade honom Andrew Russel.
1921-1936 turnerade Andrew Russel i hela Sverige tillsammans med många kända artister som t.ex. Rickard Dahlgren, Oscar och Ragnar Sundquist, Bångbro-Stina, Albin Fernström, Artur Kruse, Skånska Lasse, Johan Lind, Anton Jonsson, Erik Källkvist och Åke Karlsson. Några av de större scenerna där han uppträdde var Auditorium i Stockholm, Hippodromteatern i Malmö och Cirkus i Norrköping.
1936 gjorde han sin sista turné tillsammans med Bångbro-Stina och Albin Fernström.

Andrew flyttade tillbaka till Bäsna och arbetade på Vikmans snickeri. Han fortsatte att spela, dels med sin egen orkester och dels med bandet Eldorado som bestod av bara gagnefspojkar. Han var också en duktig saxofonist.

Sista tiden tillbringade Anders på Gagnefsgården där han avled 14 januari 1981 85 år gammal.

Anders grav på Gagnefs kyrkogård, minnesplattan uppsatt i november 2011 i samarbete med Bäsna Intresseförening.

Text: Stig Westman 2006 Bilder: Gagnefs Hembygdsförenings arkiv Källa: Inga Westerberg