Ett år i Bäsna innehåller av tradition flera återkommande evenemang som många i byn deltar i. Vårt största evenemang är majstångs­resningen, som äger rum vid bygdegården. Bäsnas dag för majstångsresning är lördagen efter midsommar­helgen. Byarna i Gagnef har, liksom byarna i siljans­trakten, majstångs­resning på olika dagar runt midsommar­helgen. Kalasen blir ju fler på det viset. Vår majstångs­resning engagerar många i byn. Det behövs bland annat hembakt kaffebröd, parkering med parkerings­vakter, korvförsäljare, lekledare och spelmanslag. På själva dagen skall det plockas löv och blommor till stången. Blomplockningen ordnas av byns barnfamiljer som får åka traktorsläp till närbelägna blomsterängar. Dekorationerna bärs sedan i kortege med spelmän till bygdegården, där stången hissas till spelmansmusik med hjälp av många “Åh-hej” från publiken. Sen dansar vi runt stången tills orken tar slut.

Lördagen den första helgen i advent ordnar bygdegårdsföreningen tillsammans med intresseföreningen en julmarknad vid bygdegården. Vi har en liten, trivsam och gammaldags julmarknad med hantverk och hembakat. Trettondag jul är det julgransplundring för barn i bygdegården.

På skärtorsdag sjunger byns förskolebarn och skolbarn påsksånger vid gamla affären, utstyrda till påskgubbar och påskkärringar.

Den 6 juni ordnas en familjedag vid ångbåtsbryggan. Vi firar nationaldagen med sång, grillning och aktiviteter.