Här på gården bodde en gång ett gift par som faktiskt var kusiner med varandra:
Liss Anders Larsson, f 1833, “Bonden” gift 1853 med
Kerstin Persdotter, f 1832, “Bonde Mor”
Det var inte så vanligt att kusiner gifte sig, men det förekom. Desto vanligare var det att männen i byn på den tiden drack för mycket alkohol. I synnerhet de som var med och körde fora* var duktiga på att dricka, t ex på de många gästgiverier som passerades på resan. Liss Anders körde fora och drack onödigt mycket. Till slut hade han inte råd med den stora alkoholkonsumtionen, så han började fiffla med pengarna som han hanterade för forans räkning. Han blev påkommen, dömd och fängslad för bedrägeri 1863. Det berättas att han en gång under fängelsetiden fick komma hem till gården på besök, men att han då hade ett järnklot i en kedja runt ena foten så att han inte skulle rymma så lätt.
Allt detta ledde förstås till allvarliga ekonomiska problem för hustrun och barnen. Hon och barnen fick lov att hitta på något. Man fick fundera över vad man hade för talanger. Bonde Mor kom på att de ju i alla fall kunde spela och sjunga. Hon bjöd därför in till danstillställningar hemma i stugan. Man fick betala något öre i inträde och så fick man dansa en särskild gagnefsvariant av en dans, en variant som krävde särskilt lite golvutrymme, vilket ju var viktigt för att få plats i den lilla stugan. Det sas att man kunde dansa denna dans på en femöring. Hennes son Bonde Per komponerade egen musik också, och de dansande ungdomarna gjorde hjälpsamt en text till, om hur “lättsamt” det gick “på Bonde Hol” – följt av lite mindre städad andra vers, om vi säger så. 🙂
Tjuvlyssna på spelmanslagets övning på Bonde Pers låt!
*) En typ av handelsresor, kördes mycket från Falun och upp mot Malung och Trondheim för att köpa, sälja och byta varor.
Vad heter den dans som i gagnefsvarianten kan dansas “på en femöring” och som spelades på Bonde Hol?
1. Tobaksrullen
X. Kringellek
2. Snuspolka